26.04.16 Første møte for Mediepatruljen
26.04.16 Forslag til nye grunnregler er klart
20.04.16 Her er årets St. Georgshilsen
19.04.16 Speidere i full gang med årets aksjon!
17.04.16 To speiderlover vedtatt
14.04.16 Lanserer filmer om enkelt friluftsliv
14.04.16 Nye regler for båltenning
13.04.16 Inviterer til «speiderforedrag»
13.04.16 Går inn for to ulike speiderlover
11.04.16 Lær mer om kano i sommerferien
08.04.16 Speiderstyret ber om ny saksbehandling
08.04.16 Hvordan få patruljene ut på tur?
07.04.16 Ledig vikariat ved forbundskontoret
05.04.16 Lærer ledelse gjennom NM
Illustrasjon: Litteraturhuset

Inviterer til «speiderforedrag»

Publisert: 13.04.2016 kl. 13:23 - sist oppdatert: 14.04.2016 kl. 12:43

Litteraturhuset arrangerer fire foredrag om natur og friluftsliv. – Dette er gjort av kjærlighet til speideren, sier arrangør Astrid Urdal.

Litteraturhuset i Oslo har laget et program med foredrag på fire lørdager i vår. De viser til Speiderlovens §6 «En speider kjenner naturen og verner om den», og vil bruke lørdagene til å snakke om natur og friluftsliv.

– Jeg er selv gammel speider, og denne foredragsserien er laget med kjærlighet. Det blir fire foredrag om temaer som brukes i speideren, forteller Astrid Urdal på Litteraturhuset.

Hun er med i gruppen som setter opp program for foredragene og forteller at de ble inspirert av å se på gamle speidermerker da de vurderte temaer.

De har laget et postkort med speiderhilsen som deles ut på arrangementene. Alle som får minst tre stempler vil få utdelt et eget merke som Litteraturhuset har laget.

På dette postkortet kan man samle stempler fra de fire foredragene.

Dette er programmet:

Lørdag 16. april: Villmarking Sigri Sandberg skal snakke om overlevelse i norsk natur
Naturforfatter, journalist og turentusiast Sigri Sandberg er først ut og skal snakke om det å overleve i røff natur, og tar utgangspunkt i egne turopplevelser. Sandberg har bodd på Svalbard i åtte år og har prøvd seg på tur både i varm bris og i orkan. Nå lover hun bilder og minst 37 tips om hva som må til for at turen skal bli god.

Lørdag 30. april: Zoolog Petter Bøckman om spor og sportegn
Petter Bøckman er zoolog og universitetslektor ved Naturhistorisk museum, UiO. Denne lørdagen ser han nærmere på spor og sportegn og viser oss hvordan man kan kjenne igjen noen av visittkortene fra våre firbente venner.

Lørdag 21. mai: Botaniker Charlotte Sletten Bjorå holder foredraget Norges planter
Charlotte Sletten Bjorå er botaniker tilknyttet Botanisk museum (UiO) og har særlig gjort seg bemerket ved sin dristige, og tidvis farlige, innsamling av aloe vera-planter i Afrika. Nå fortsetter hun Litteraturhusets speiderserie, der fagfolk gir oss en innføring i ulike aspekter ved norsk natur.

Lørdag 28. mai: Biolog Tore Slagsvold om ekteskap og utroskap hos norske fugler

Tore Slagsvold er professor ved Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo og er en av Norges mest siterte forskere. Det er fuglenes atferd som er hans fokus i forskningen – partnervalg, bigami og utroskap. Og i likhet med hos oss mennesker kan den slags bevises med DNA-prøver. Hva skjer så når fugleforskerne oppretter «adopsjonsprogrammer» og flytter unger mellom familier for å se på effekt av arv versus miljø?

Eget speidermerke

Arrangøren oppfordrer alle tilhørere til å få arrangementsstempel i døra på speiderforedragene. Med minst tre stempel får man Litteraturhusets eget speidermerke og tilleggspremie.

Alle arrangementene er gratis og begynner kl. 15.00 i Litteraturhusets storsal Wergeland.

Tekst: Gro StrømsheimFoto: Ukjent