26.04.16 Første møte for Mediepatruljen
26.04.16 Forslag til nye grunnregler er klart
20.04.16 Her er årets St. Georgshilsen
19.04.16 Speidere i full gang med årets aksjon!
17.04.16 To speiderlover vedtatt
14.04.16 Lanserer filmer om enkelt friluftsliv
14.04.16 Nye regler for båltenning
13.04.16 Inviterer til «speiderforedrag»
13.04.16 Går inn for to ulike speiderlover
11.04.16 Lær mer om kano i sommerferien
08.04.16 Speiderstyret ber om ny saksbehandling
08.04.16 Hvordan få patruljene ut på tur?
07.04.16 Ledig vikariat ved forbundskontoret
05.04.16 Lærer ledelse gjennom NM
Fra innspillingen av "Ly og leir". Patruljefører Ayne (helt til høyre) følger konsentrert med.

Lanserer filmer om enkelt friluftsliv

Publisert: 14.04.2016 kl. 14:27 - sist oppdatert: 14.04.2016 kl. 16:27

Norges speiderforbund har fått laget seks korte filmer av og for speidere om enkelt friluftsliv. Filmene ble spilt inn i Bergen i fjor høst, og er nå ferdige. Den første kan du se her.

Filmene er laget av Norges speiderforbund i samarbeid med Se og Lær, som produserer og distribuerer onlinekurs om varierte temaer. De seks filmene handler om det enkle speiderfriluftslivet, og de er først og fremst ment for speidere i troppsalder. Hver av dem formidler grunnleggende kunnskap om ett bestemt emne: Påkledning og utstyr, Kniv, Sov godt, Mat på tur og Bål – alle er temaer som speiderne lærer om gjennom treningsprogrammets Jeg er beredt-merke. Gjennom å formidle friluftslivskunnskap på en enkel måte, støtter filmene opp om satsingen på å få flere speidere ut på patruljetur.

Ved hjelp av aktivitetsmidler fra Miljødirektoratet i forbindelse med Friluftslivets år har forbundet kunnet engasjere profesjonell kompetanse på produksjonssiden, men innsatsen fra frivillige har også vært stor og uunnværlig: Øystein Bøhler og Martin Fjeldstad Olaisen fra Nettverk friluftsliv har vært faglige veiledere i produksjonen og har kvalitetssikret innholdet og metodene, og speidere fra 1. Øvsttun speidergruppe i alderen 12–14 år spiller tilsynelatende drevent alle rollene i filmene, selv om dette var en helt ny erfaring for dem, som patruljefører i Gaupe, Ayne Kifle Aalen (13), forsikrer om på telefon fra Bergen, et halvt år etter innspillingen.

Fint å være med på å lage film
– Vi hadde aldri spilt inn film før, men det er jo alltid kjekt å være med på noe nytt, og det var veldig greie folk som jobbet rundt oss. Jeg husker godt scenen da vi skulle vise hvordan man strammer sekken riktig før man går på tur. For å få helt perfekte opptak, måtte vi gå opp den samme bakken 15–20 ganger, tror jeg. Men det var greit, for vi visste at det ville bli bra, forteller Ayne.

– Kunne dere alt dere skulle vise fram fra før?
– Vi kunne jo det grunnleggende, men det som var annerledes, var å gjøre det slik at det ble bra på film. Og så måtte vi gjøre tingene litt annerledes enn vi gjør når vi er på tur, for eksempel da vi skulle sette opp haikeduken. Vi pleier å diskutere mer i patruljen hvor og hvordan vi skal gjøre det, for det blir best når alle får komme med sine synsvinkler. Nå bare gjorde vi det, uten å diskutere!

Ayne forteller at de holder på å planlegge en patruljehaik, men den skal selvfølgelig skje uten voksne: – Noen i patruljen sa at de ikke vil gå så veldig langt, men da forklarte jeg og en til at dét er det vi sammen i patruljen som bestemmer, og ingen andre, og at det viktigste med haiken er at vi blir bedre kjent og enda tryggere på hverandre, og at vi lærer noe nytt!

Nedenfor kan du se speiderne Ayne Kifle Aalen (13), Hannah Østgulen Hopland (14), Kristin Turøy Aas (13),  Joakim Ullestad (12), Kristoffer Lerpold (12) og Michael Martinsen Wisnes (13) i den første av filmene.

Tekst: Kirvil KaasaFoto: Cecilie Opdahl Hanseth