stemningsbilde
FORSIDENYHETERARRANGEMENTEROM OSSNYTTIGBILDERSPEIDERENNORD 2017DEBATTENGLISH
26.04.16 Første møte for Mediepatruljen
26.04.16 Forslag til nye grunnregler er klart
20.04.16 Her er årets St. Georgshilsen
19.04.16 Speidere i full gang med årets aksjon!
17.04.16 To speiderlover vedtatt
14.04.16 Lanserer filmer om enkelt friluftsliv
14.04.16 Nye regler for båltenning
13.04.16 Inviterer til «speiderforedrag»
13.04.16 Går inn for to ulike speiderlover
11.04.16 Lær mer om kano i sommerferien
08.04.16 Speiderstyret ber om ny saksbehandling
08.04.16 Hvordan få patruljene ut på tur?
07.04.16 Ledig vikariat ved forbundskontoret
05.04.16 Lærer ledelse gjennom NM
Ivrige speidere, fra venstre: Linea Lopèz (7), Jonas Kiedaisch (7), Johannes R. Paulsen (7), William Å. Fosen (7), Jesper Hetlelid (7), Jonathan L. Eikeland (7) og Andrea Cook (6).

Speidere i full gang med årets aksjon!

Publisert: 19.04.2016 kl. 12:48 - sist oppdatert: 19.04.2016 kl. 12:51

Turmarsj, dør-til-dør-aksjon og flaskeinnsamling er noen av mange muligheter speidere bruker for å hjelpe syriske flyktningbarn.

Speideraksjonen 2016 pågår i hele april og nesten 200 speidergrupper over hele landet deltar i aksjonen. Mange velger å gå innsamling fra dør-til-dør, mens andre har kakesalg, turmarsj eller andre arrangement for å samle inn penger til aksjonen.

Det er ikke for sent å bli med! Dere kan bestille materiell her. En del grupper har allerede gjennomført sin aksjon, mens mange skal ha arrangement eller innsamlinger den siste uka i april.

Utfordret seg selv

1. Tananger Sjøspeider hadde sin aksjon mandag 18. april med 29 stifinnere og vandrere. Det var veldig kaldt og mye vind, men tøffe speidere gikk fra dør-til-dør.

- Det er mange som ikke har kontanter, så neste gang skal vi bruke mobilbetaling. Men speiderne var strålende fornøyd med innsatsen selv om det var noen som ikke var så blide når de ringte på dørene. Totalt samlet de inn 12 880 kroner, forteller Lovise Mæland.

Etter god innsats fikk speiderne lapper, pølser og saft.

Rollespill og samarbeid

På gruppenes Facebooksider er det mange hyggelige rapporter fra aksjonene de har utført.


Speiderne på Myrvoll fikk oppleve at de ble ulikt behandlet avhengig av hvilket pass de hadde.

Myrvoll speidergruppe brukte rollespill for å få en bedre forståelse av flyktningenes situasjon. Flokken lot som de var på flukt, de ble utstyrt med pass og BP dollars. Fargen på passet de trakk avgjorde hvor lett det ble å komme seg frem, noen slapp lett gjennom mens andre måtte prøve å ta seg frem via skogen i det skjulte. Når de kom frem fikk de oppgaver som var ment å gi dem inntrykk av hvordan det er å være på asylmottak, lange dager, ofte med kjedelige og meningsløse aktiviteter.

Til slutt tok de en oppsummering, og reflekterte over hva de ville tatt med seg på flukt hvis de kun kunne ta med en ting. Onsdag 20. april skal de ha selve aksjonen og alle i området oppfordres til å ta godt imot dem!


Biri-speiderne skulle forsøke å ta seg over havet til en trygg havn. Foto: Sveinung Skjesol

1. Biri speidergruppe hadde en samarbeidsøvelse på sitt møte som forberedelse til årets Speideraksjon. I en spinkel farkost skulle speiderne ta seg over havet på vei til trygg havn. De snakket også om rapporter og bilder fra flyktningsituasjoner, hva de ville tatt med seg hvis de hadde blitt flyktninger.  

Kverneland speidergruppe rapporterer at de har samlet inn 14 023 kroner etter god innsats fra sine speidere.

Flokken i Rælingen speidergruppe gjorde også en strålende innsats i helga.

- Jeg er superstolt av speiderne mine. De samlet inn nesten 11 000 kroner til flyktningbarn i Syria, det er ny rekord for dem, forteller leder Aylin Kaya Gustavsen.


Morsomt og spennende å se hvor mye man har klart å samle inn. Aylin Kaya Gustavsen og flokken i Rælingen speidergruppe kan være stolte av sin innsats i år!

Bønes speidergruppe gjennomfører denne uka sin årlige flaske- og bøsseinnsamling til inntekt for Speideraksjonen 2016! Mandag 18.04 og onsdag 20.04 vil speiderne i troppen og flokken gå rundt på Bønes.

Langhus-speiderne valgte å lage en annerledes aksjon og søndag 10. april inviterte de lokalbefolkningen til å gå en turmarsj til Sterkerud-hytta, og samtidig bidra til innsamlingen.

– Speiderne har nylig hatt et møte om de syriske flyktningene og de er veldig engasjert i flyktningene sin situasjon. Flyktningene går hver dag til ukjente steder, føler seg aldri trygge, våkner på et nytt sted hver dag uten å vite hva som vil skje med dem, og om de vil klare å komme seg til trygghet. Vi synes dette er forferdelig trist og urettferdig, sier Morten Brun Hanssen (12 år) til lokalavisen Østlandets Blad.

Mina (11) og Mina (12) mener at skole er veldig viktig.

- Hvis du ikke får utdanning, får du ikke jobb, og det blir vanskelig å overleve uten hjelp fra andre, sier de til avisa.


Speiderne fra Bekkelaget var stolte over et godt resultat fra sin aksjon. Foto: Jørgen Moland

1. Bekkelaget var ute i helga på sin aksjon. 15 speidere samlet inn 7637 kroner i kontanter og fikk 3000 kroner inn på sms.

- Å delta i aksjonen var utfordrende for mange av speiderne, det å ringe på dører og be om penger føltes flaut på forhånd. Men etter å ha tatt utfordringen og opplevd mestring, var de veldig glade og fornøyde med å ha deltatt, forteller troppsleder Jørgen Moland.

Speiderne syntes det føltes godt å ha gjort noe for andre.

- Vår erfaring er at flere vil gi penger hvis speiderne starter med å si at pengene går til skolegang for syriske flyktningbarn i Libanon. Hvis de begynte med å spørre om de ville støtte speideraksjonen var det flere som sa nei, sier Jørgen.

 

Engasjement for andre barn

Tone Falkenhaug i Lillesand forteller at de har gått fra dør til dør til dør og blitt godt mottatt. Alt fra bevere til de eldste roverne har deltatt med stort engasjement.

– Det har vært en tradisjon i mange år hos våre speidere at vi deltar i Speideraksjonen. I år har vi merket et ekstra stort engasjement blant speiderne. Via media har barn i Norge sett og hørt mye om konflikten i Syria og flyktningkrisen. Speiderne vil gjerne hjelpe, men ofte føler man seg maktesløs overfor slike store problemer som ligger langt borte fra oss i Norge.

Hun sier barna blir ekstra engasjert fordi de hjelper andre barn.

- Speiderne opplever at Speideraksjonen gir dem en reell mulighet til faktisk å gjøre en forskjell. De har fått se konkrete prosjekter som pengene i tidligere år har gått til, og at det faktisk nytter. At pengene er øremerket skolegang for barn, gir et ekstra engasjement, og følelse av å hjelpe jevnaldrende, sier Tone.

25 kroner i måneden

I tillegg til å delta i selve aksjonen er det selvsagt mulig for speiderne selv å bidra med penger. Vi har tidligere skrevet om Kasper Storm Hanssen (15) som hver måned gjennom hele året overfører 25 kroner til Speideraksjonens konto. Du tenker kanskje at det ikke gjør noen stor forskjell? På ett år blir det 300 kroner, og hvis alle NSF-medlemmer bidro med samme beløp, ville bare dét gitt nesten fem og en halv millioner kroner til aksjonen hvert år!

Kasper oppfordrer nå flere speidere til å gjøre det samme!

|
Tekst: Gro StrømsheimFoto: Ukjent
Søk i speiding.no
Googlesøk i speiding.no
Speidermuseet
Norsk Speidermuseum gjør speiderhistorien levende.
Forbundsmerket
På våre ressurssider om profilprogrammet kan du laste ned forbundsmerket, maler for brevark, presentasjoner og lese mer om bruk av farger og fonter.
Samarbeidspartnere
Norges speiderforbund | Besøksadresse: St. Olavs gate 25, 0166 Oslo | Postadresse: Postboks 6910 St. Olavs plass, 0130 Oslo | 22 99 22 30 | nsf@speiding.no