stemningsbilde
FORSIDENYHETERARRANGEMENTEROM OSSNYTTIGBILDERSPEIDERENNORD 2017DEBATTENGLISH
27.05.16 Trenger dere hjelp til å få nye speidere?
24.05.16 Spf-styret fattet ny beslutning i jamboreesaken
19.05.16 Tilbyr speidermoro i sommerferien
11.05.16 Ledig stilling som generalsekretær
10.05.16 Rapport om organisasjonsstruktur til høring
10.05.16 Er du klar for 17. mai?
04.05.16 Bli med på «Oppdrag: Førerpatruljen»
03.05.16 Påmeldingen til NM er åpen
02.05.16 Nytt Speideren er her!
Et godt arbeid i førerpatruljen alltid betyr et godt arbeid i patruljene, og dermed en god tropp.

Bli med på «Oppdrag: Førerpatruljen»

Publisert: 04.05.2016 kl. 10:59 - sist oppdatert: 06.05.2016 kl. 12:29

Få fart på tropps- og patruljearbeidet gjennom spennende oppdrag. Opplegget avsluttes med en felles helgetur.

Etter at «Oppdrag: Førerpatruljen» ble presentert på FriluftsLØFT i fjor høst har 12 førerpatruljer blitt med i et pilotprosjekt for å teste ut ulike oppdrag som har som mål å bygge opp og styrke førerpatruljearbeidet.

Anders Nordby fra Hønefoss speidergruppe leder prosjektet, der hovedmålet er at enda flere tropper enn i dag bruker patruljesystemet som arbeidsmetode og førerpatruljen som verktøy.

«Oppdrag: Førerpatruljen» er beregnet på eksisterende førerpatruljer og på dem som ønsker å starte opp førerpatruljearbeid i troppen. Det kreves ingen forkunnskaper om slikt arbeid, og det passer for både små og store tropper.

Første oppdrag i august

Deltakerne følger et opplegg med ulike oppdrag og oppgaver de skal gjennomføre i løpet av en bestemt periode. Disse er tilknyttet treningsprogrammet og nasjonale aktiviteter. Speidermetoden brukes som ramme og er et sentralt tema. Ved å delta får førerpatruljen trening i ledelse, organisasjonsutvikling, samhold og samarbeid.

Påmeldingen er nå åpnet , og prosjektet starer for fullt etter sommeren. Det første oppdraget sendes ut i slutten av august. Temaene for de første oppdragene vil være blant annet særpreg, førerpatruljetur og planlegging av patruljemøter.

– Ambisjonen vår nå er å få med 100 tropper i prosjektet for virkelig å løfte fram og stimulere førerpatruljearbeidet, forklarer Anders.

For å få god tid til å bygge opp førerpatruljearbeidet gjennom prosjektet er det en fordel å være med fra det første oppdraget sendes ut i august, men det er mulig å «hoppe på» i et par måneder etter det.

«Oppdrag: Førerpatruljen» avsluttes med en spennende oppdragshelg på forsommeren i 2017 for alle førerpatruljer som har deltatt.


Kondoren er symbolet på «Oppdrag: Førerpatruljen».

– Vi har flere gode ideer til rammer og innhold på blokka. Dette blir morsomt å være med på, både for speidere og ledere, lover Anders.

Letter troppslederens arbeid

Hva er vesentlig for å lykkes med troppsarbeidet? Det er flere riktige svar på spørsmålet, men blant de viktigste erfaringene som er gjort gjennom mer enn hundre år med speiding, er at et godt arbeid i førerpatruljen alltid betyr et godt arbeid i patruljene, og dermed en god tropp.

En troppsleder som ikke har erfart fordelene med en førerpatrulje tenker kanskje at enda flere speidermøter gir enda mer å gjøre. Det kan være riktig på kort sikt, men Anders oppfordrer til et mer langsiktig perspektiv:

– Å ha en velfungerende førerpatrulje letter troppslederens arbeid, fordi avgjørelsene tas i fellesskap, og oppgavene fordeles og delegeres. Det gjør det enklere å følge opp og støtte peffene, og på denne måten å sikre gode patruljemøter. I tillegg gir det peffer og asser, men også troppens ledere, ny kunnskap, inspirasjon og motivasjon. Det styrker patruljearbeidet og samarbeidet og samholdet mellom patrulje- og troppsledelsen.

– I førerpatruljen driver gruppa utdanningen av unge ledere. Min erfaring er at ingen andre arenaer gir så gode muligheter til nettopp å utvikle speiderne dine til å bli ansvarsbevisste og selvstendige, sier Anders.

HVA ER FØRERPATRULJEN?

  • Førerpatruljen består av troppslederen, troppsassistentene, patruljeførerne og patruljeassistentene. Troppslederen er patruljefører i førerpatruljen.
  • Den er en møteplass for beslutninger som angår hele troppen.
  • Den kan bruke både møter og turer som arbeidsform.
  • Førerpatruljen er arena for planleg­ging, opplæring, personlig utvikling og samarbeidstrening. Læringen skjer gjennom både målrettede aktiviteter og modellæring, hvor speidere lærer av ledernes eksempel.
|
Tekst: Kirvil KaasaFoto: Alexander Vestrum
Søk i speiding.no
Googlesøk i speiding.no
Speidermuseet
Norsk Speidermuseum gjør speiderhistorien levende.
Forbundsmerket
På våre ressurssider om profilprogrammet kan du laste ned forbundsmerket, maler for brevark, presentasjoner og lese mer om bruk av farger og fonter.
Samarbeidspartnere
Norges speiderforbund | Besøksadresse: St. Olavs gate 25, 0166 Oslo | Postadresse: Postboks 6910 St. Olavs plass, 0130 Oslo | 22 99 22 30 | nsf@speiding.no