27.05.16 Trenger dere hjelp til å få nye speidere?
24.05.16 Spf-styret fattet ny beslutning i jamboreesaken
19.05.16 Tilbyr speidermoro i sommerferien
11.05.16 Ledig stilling som generalsekretær
10.05.16 Rapport om organisasjonsstruktur til høring
10.05.16 Er du klar for 17. mai?
04.05.16 Bli med på «Oppdrag: Førerpatruljen»
03.05.16 Påmeldingen til NM er åpen
02.05.16 Nytt Speideren er her!
I Fredrikstad må man passe seg for pirater i sommerferien.

Tilbyr speidermoro i sommerferien

Publisert: 19.05.2016 kl. 11:14 - sist oppdatert: 20.05.2016 kl. 10:58

I juni, juli og august er det flere muligheter for ikke-speidere til å fylle ferien med morsomt og lærerikt friluftsliv.

Om få uker stenger skolene dørene for denne gang, og barn over hele Norge har en lang sommerferie foran seg. Men foreldrene har sjelden like lang ferie, og leter etter aktiviteter å sende barna på. Derfor tilbyr speidere flere steder i Norge sommerleir for ikke-speidere, som et spennende og morsomt tilbud i en uke av ferien.

Kano, bål og pirater

Madlaspeiderne er én av gruppene som arrangerer sommerleir for alle mellom 11 og 13 år. I uke 26 og 27 inviterer de til åpen sommerleir i Sirdal og frister med kanopadling, sykkeltur, topptur, rappellering, bål, bading og nye venner.

I Hordaland har de arrangert Friluftsleiren hvert år siden 2005. Deltakerne er mellom 9 og 13 år og bor på Kvamsøy i Hardangerfjorden i fem dager. Målet er å gi deltakerne erfaring med det enkle friluftslivet på og ved sjøen, lederne er speidere fra 16 til 30 år, som alle har lang erfaring med å dra på tur med barn. På leiren overnatter alle i lavvo og får en smak av speiderlivet. Leiren arrangeres i år i uke 25 og 32.

Fredrikstadspeiderne har arrangert sine sommerleirer, Piratleir og sommerklubb, siden 2006. Det første året fikk 15 rovere tilbud om sommerjobb, og 100 barn fikk være med som deltakere. Opplegget har hovedvekt på aktivt friluftsliv, lek og moro og er åpent for barn fra 1. til 7. klasse. Barna blir delt inn i grupper og får sin egen leder, og gjennom uken har de ulike leker, konkurranser og andre aktiviteter. Det er tre uker med leirer, fra 20. juni til 8. juli, alle med opplegg mandag til fredag. Rovere får nyttig arbeidserfaring, og flere hundre barn får morsomme og lærerike dager i starten av sommerferien.

– For å arrangere slike sommerleirer med suksess, er det mye som avhenger av enkeltpersoners innsats, som Kristina Bodahl-Johansen, som har vært vår dyktige leder de siste årene, sier kretsleder i Fredrikstad Gunnar Stromness-Andresen.

Aktivitet, lek, moro og nye venner er oppskriften på en god sommerleir. Her fra Fredrikstadspeidernes arrangement i fjor. Foto: Geir Carlsson, Fredriksstad Blad

Friluftsskoler

Nytt i år er at Norges speiderforbund tilbyr Friluftsskole i skoleferien. Friluftsskolen er et konsept utviklet i et samarbeid mellom Friluftsrådenes Landsforbund og Den Norske Turistforening. Noe er felles for alle friluftsskolene i hele landet: Allemannsrett, kart, leirliv, ferdsel og turer. I tillegg er det opp til hver enkelt friluftsskole å tilby lokalt tilpassede aktiviteter. I sommer er det speidergrupper i Lillesand, Hordaland, Røyken, Oslo og Oppdal som tilbyr friluftsskole. Planen er å utvide med flere steder etterhvert.

Røyken speidergruppe arrangerer sin leir på Vesledammen i uke 32 (8.–12. august). Alle som er født i 2003–2006 kan delta på leiren, og eldre ungdommer kan delta som veiledere. Opplegget foregår på dagtid i tillegg til overnatting fra torsdag til fredag for dem som ønsker det. Blant mange aktiviteter barna kan delta på i løpet av uka, er fisking, kanopadling, førstehjelp, bål, øks og sag, naturforming og juvvandring. Leiren er allerede fulltegnet.

Lillesand speidergruppe arrangerer Friluftsskole fra 27. juni til 1. juli for alle som er født i 2003-2007. I løpet av fem dager skal barna få prøvd seg på blant annet kart og orientering, bruk av øks og sag, kanopadling, fiske og lære om allemannsretten. Det blir også en frivillig overnatting fra torsdag til fredag. Speidere i alderen 15 til 18 år stiller som veiledere.

I Oppdal skal Oppdal 2 Pionerene arrangere Friluftsskole fra 20. til 24. juni for barn i alderen 10 til 13 år. Målet er å gi deltakerne en lystbetont introduksjon til friluftsliv og de kommer til å ha opplæring i alt fra kniv, øks, matlaging på bål og klatring til allemannsrett og førstehjelp. Også her er det mulighet for å overnatte fra torsdag til fredag.

I Oslo blir det to friluftsskoler - 7. Oslo Kanaljene inviterer til sitt arrangement ved Isdammen på Årvoll. Skolen er åpen for alle som er født i 2003-2007. I løpet av fem dager fra kl. 9 til 15 skal deltakerne få prøve seg på en rekke friluftsaktiviteter. De eldste får i tillegg lære å lede en gruppe og får prøve seg som veiledere.

Den andre friluftsskolen i Oslo arrangeres ved Ulsrudvannet av Norges speiderforbund i samarbeid med Skiforeningen. Også her blir det et tilbud på dagtid i fem dager med mulighet for valgfri overnatting fra torsdag til fredag. Dette tilbudet er i feriens siste uke, fra 15. august.

I Randaberg kan barn og unge glede seg til høsten.
- Vi har planer om å gjennomføre en speiderhøstferie i skolens ferie. Dette vil være åpent for barn og unge som ikke er speidere, sier Jan Tore Helgesen i Randaberg speidergruppe.
Detaljene er ikke klare ennå, men opplegget vil ligne på sommerleirene.

Kanopadling er en aktivitet som er ny for mange ikke-speidere og som tilbys på mange av sommerleirene.

Skal din speidergruppe arrangere en lignende leir i sommer? Tips oss gjerne!

Tekst: Gro StrømsheimFoto: Geir Carlsson, Fredriksstad Blad