stemningsbilde
FORSIDENYHETERARRANGEMENTEROM OSSNYTTIGBILDERSPEIDERENNORD 2017DEBATTENGLISH
30.06.16 Flott uke med friluftsskole i Oppdal
30.06.16 Bli med på 5-kamp og tur til Preikestolen
29.06.16 Vil skape spennende aktiviteter for ungdom
28.06.16 Ivrige speidere testet «Oppdrag: Førerpatruljen»
23.06.16 Speidere spilte inn film med NRK Super
21.06.16 Landsleiren får 500 000 kroner
21.06.16 Lyst til å drive kafé på landsleiren?
20.06.16 Norsk speider inn i europaledelsen
14.06.16 Speider-Europa kommer til Norge
14.06.16 Takk for et flott NM!
13.06.16 Ulv fra Hamar vant NM!
08.06.16 Kom deg til fjells i sommer!
07.06.16 Speidere har samlet inn mer enn 1 million
06.06.16 Tips og råd til gruppeledere
02.06.16 Friluftslivets uke og #nattinaturen i september
01.06.16 Bli med på LØFT!
Glade, flinke ledere har tatt vare på barna og vist fram speiding på den beste måten.

Flott uke med friluftsskole i Oppdal

Publisert: 30.06.2016 kl. 13:09 - sist oppdatert: 04.08.2016 kl. 14:22

Barna koste seg og unge speiderledere imponerte med kunnskap og ledelse.

Oppdal 2. Pionerene er én av fem speidergrupper som har vært piloter og arrangert friluftsskole for første gang i sommer.

Anne-Marit Trenmo var prosjektleder for friluftsskolen og forteller om masse positive tilbakemeldinger fra de rundt 30 deltakerne og deres foreldre.

- Barna var ivrige etter å lære og man merker at dette er ting de synes det er gøy å holde på med. Vi hadde sikkert fått ei kanon uke selv om vi ikke hadde hatt noe opplegg, for ungene trør seg godt bare de har en skog og en bekk til disposisjon! De elsker å leke ute i terrenget!

Dyktige unge ledere

Anne-Marit har hatt mye ansvar på turer og leirer tidligere, men dette er første gangen hun har hovedansvaret for et slikt stort arrangement.

- Det er gøy å se de unge lederne ta ansvar og å se dem vokse i utfordringer. Man forstår viktigheten av å satse på ungt lederskap. Vi hadde mange dyktige ledere i alderen 15 til 25 år som fikk bruke ferdighetene de har tilegnet seg gjennom flere år i speideren, til å lære ting videre, forteller hun.


Ole-Mathias og Emret var klatreinstruktører og snakket om tau og sikkerhet før de startet med klatringa.

Speiderne i Oppdal synes det var godt å ha et opplegg fra forbundet som satt rammene for friluftsskolen, samtidig som de sto fritt til å ha aktiviteter som de liker og har kunnskap om.

- Erfaringen vår er at om man har en del fritid, så sitter barna stille og følger godt med når man først har opplegg. Barna får raskt nye venner under slike forhold og man blir godt kjent i utfordringer og leker. Det var også veldig fint og populært å ha en overnatting på slutten. Vi gleder oss allerede til neste år! sier Anne-Marit 

Fikk vist fram speiding

På friluftsskolen i Oppdal deltok det både barn som er speidere og barn som ikke er speidere. Mange foreldre fikk ny kunnskap om og en positiv opplevelse av hva speiding er, og det var flere barn som sa de vil bli med i speidergruppa.


Tom Kristoffer Olsen lærer bort trygg bruk av sag til deltakerne Pernille Saksen Aalbu, Ingeborg Lien Nøstberg og Hege Jørgensen.

- Foreldre har rost opplegget og de unge ledernes innsats. Vi har virkelig fått synliggjort friluftsliv og speiding på en unik måte, sier gruppeleder Marit Sofie Ishoel.

Barna fikk lære en rekke ferdigheter som blant annet å spikke, bruke kart og kompass, håndtere øks, tenne bål og lage mat ute.

Ett av barna som deltok oppsummerte uka slik: «Om det her er å være speider, så skal jeg så sykt bli speider altså!»

 

Motivasjon for unge ledere

Gruppeleder Marit Sofie synes det er spesielt flott at de unge lederne får mulighet til en lønnet jobb der de får brukt sin speiderkunnskap, og peker på at de gjør en kjempestor innsats som frivillige gjennom hele året. 

- De unge lederne, rovere, peffer og asser, har virkelig imponert. De har tatt ansvaret og gjennomført uka med flotte aktiviteter og glade barn. At ungdommen kan ha dette som sommerjobb og få lønn for det er genialt. At de blir verdsatt for den kompetansen de har, er veldig motiverende – dette er ungt lederskap i praksis, sier Marit Sofie.

Norges speiderforbund søker nå etter flere speidergrupper og kretser som kan tenke seg å gi et friluftslivstilbud til barn og unge i skoleferien. Her kan dere lese mer om friluftsskolen og hvordan dere søker.


Deltakerne har lært en rekke praktiske ferdigheter, overnattet ute og opplevd gleden ved speiding og friluftsliv.


|
Tekst: Gro StrømsheimFoto: Amy Trenmo
Søk i speiding.no
Googlesøk i speiding.no
Speidermuseet
Norsk Speidermuseum gjør speiderhistorien levende.
Forbundsmerket
På våre ressurssider om profilprogrammet kan du laste ned forbundsmerket, maler for brevark, presentasjoner og lese mer om bruk av farger og fonter.
Samarbeidspartnere
Norges speiderforbund | Besøksadresse: St. Olavs gate 25, 0166 Oslo | Postadresse: Postboks 6910 St. Olavs plass, 0130 Oslo | 22 99 22 30 | nsf@speiding.no