stemningsbilde
FORSIDENYHETERARRANGEMENTEROM OSSNYTTIGBILDERSPEIDERENNORD 2017DEBATTENGLISH
30.09.16 Nord 2017: Til lands, til vanns eller i lufta
29.09.16 Jobber for å beskytte speiderne
27.09.16 Bli med på Ledertrenerkurset
24.09.16 250 tester ut leirplassen på LØFT
23.09.16 Fortsetter rekrutteringsarbeidet
19.09.16 Xiphias Gladius vant 5-kampen
16.09.16 Super reklame for speidergruppa
13.09.16 Klart for LØFT i Bodø
12.09.16 Smakebit fra nytt Speideren
07.09.16 Vil du være med å lage et nordisk lederkurs?
05.09.16 Blir likevel ikke generalsekretær
Trygt og godt sammen med gode venner og gode speiderledere – det er slik vi vil at speideren skal være. Illustrasjonsfoto: Fredrik Rossow

Jobber for å beskytte speiderne

Publisert: 29.09.2016 kl. 15:48 - sist oppdatert: 30.09.2016 kl. 10:57

– Kunnskap, kurs og politiattest er viktig for å sikre et trygt og godt tilbud i speideren.

Alle frivillige organisasjoner, som speideren, korps og idrettslag, har rett til å kreve politiattest fra dem som er aktive i organisasjonen. Attesten kan kreves fra alle som har oppgaver som innebærer at de er i et tillits- eller ansvarsforhold overfor barn og unge under 18 år, eller personer med utviklingshemming. Kravet om politiattest gjelder ufravikelig for alle organisasjonsledd i Norges speiderforbund.

– Speiderledere er en variert gruppe mennesker, men én ting har vi til felles: Vi er alle opptatt av at barn og ungdom skal ha et trygt og godt fritidstilbud. Politiattesten er ett av flere forebyggende tiltak for å oppnå dette. Den sikrer at vi ikke har ledere som er dømt for eksempelvis vold eller overgrep. Ved at gruppen din sørger for at alle med lederverv eller oppgaver knyttet til speidergruppens barn og unge har en gyldig politiattest, viser vi som organisasjon at vi er opptatt av barn og ungdoms trygghet, sier Anne Bagge-Skarheim i Ressursgruppen mot seksuell trakassering, overgrep og vold.

Hun understreker at politiattest ikke er det eneste tiltaket, og at det er viktig at den ikke blir en sovepute. – Vi må også jobbe med holdningsskapende arbeid i gruppene våre, vi må snakke med speidere og ledere om hvordan vi skaper et godt og trygt miljø, tørre å snakke om atferd vi synes er ubehagelig, og jobbe for å endre denne.

Trenger kunnskap

Det krever både kunnskap, mot og trening å forholde seg til vold og overgrep, og Ressursgruppen ønsker at dette kommer inn som tema i både Lederstart, ledertreningen og som egne kurs. – Når et barn eller en ungdom forteller om noe vanskelig, gjør de det ofte til en person de har tillit til. Vi som speiderledere vil kunne få denne tilliten fordi vi er sammen med speiderne i situasjoner som innbyr til relasjonsbygging, forklarer Anne.

– Hva vi gjør med den tilliten, er svært viktig for barnet/ungdommen, og da hjelper det både å ha mot til å lytte til hva hun eller han forteller og kunnskap til å vite hva man skal gjøre for å hjelpe.

Ressursgruppen minner om at LNU (Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner) har kursmateriell liggende på hjemmesiden sin, med gode opplegg som kan gjennomføres i egen enhet, gruppe eller krets. Ressursgruppen arbeider for at Norges speiderforbund etter hvert skal ha egne kurs og eget materiell.

Dersom du lurer på noe rundt vanskelige situasjoner knyttet til atferd, opplysninger om vold, overgrep, politiattest eller kurs, er det bare å ta kontakt med Ressursgruppen gjennom generalsekretær.

Enkelt å søke

Det er blitt en svært enkel prosess å få utstedt en politiattest. Alle over 18 år kan søke elektronisk på politi.no. Først må du laste ned et ferdig signert følgebrev fra Norges speiderforbund, som du finner på speiding.no/politiattest.

Her fyller du inn ditt eget navn og personnummer og legger det ved søknaden som du sender inn på politiets nettside. Attesten blir så sendt deg i posten eller som digipost, hvis du har opprettet en slik digital postkasse. Du som har lederoppgaver i gruppa, viser attesten til gruppeleder, som må registrere i medlemssystemet at du har vist politiattest uten anmerkninger.

Personer under 18 år må skrive ut papirene og få dem signert av foresatte, før de sendes til politiet i posten. Personer over 18 år kan også søke manuelt dersom de ønsker det.

En politiattest som skal brukes for en slik rolle i en frivillig organisasjon kalles en barneomsorgsattest. Den omfatter seksualforbrytelser mot barn eller voksne, drap, narkotikaforbrytelser og grov volds- eller ranskriminalitet. Ingen andre straffbare forhold vil fremkomme på denne politiattesten.

Denne saken er en artikkel fra Speideren nr. 3/2016. Har du ikke fått bladet tilsendt, kan du lese det i elektronisk versjon her.

|
Tekst: Gro StrømsheimFoto: Fredrik Rossow
Søk i speiding.no
Googlesøk i speiding.no
Speidermuseet
Norsk Speidermuseum gjør speiderhistorien levende.
Forbundsmerket
På våre ressurssider om profilprogrammet kan du laste ned forbundsmerket, maler for brevark, presentasjoner og lese mer om bruk av farger og fonter.
Samarbeidspartnere
Norges speiderforbund | Besøksadresse: St. Olavs gate 25, 0166 Oslo | Postadresse: Postboks 6910 St. Olavs plass, 0130 Oslo | 22 99 22 30 | nsf@speiding.no