stemningsbilde
FORSIDENYHETERARRANGEMENTEROM OSSNYTTIGBILDERSPEIDERENNORD 2017DEBATTENGLISH
28.10.16 Vellykket trinn 3-kurs
26.10.16 Eiendommer til salgs
20.10.16 Muligheter med internasjonalt preg
18.10.16 Masse gøy på JOTA-JOTI
14.10.16 Speider- og Roverforum 2016 er i gang!
13.10.16 Ser fram mot 2019!
12.10.16 Speidere på lufta og på nett
07.10.16 Sakspapirer tilgjengelige på speidertinget.no
Stor deltakelse foran lysende skjermer på Nedre Buskerud krets sitt JOTA-JOTI arrangement sist helg.

Masse gøy på JOTA-JOTI

Publisert: 18.10.2016 kl. 15:07 - sist oppdatert: 18.10.2016 kl. 17:46

Speiding for liten og stor, inne og ute, høyt og lavt, seint og tidlig - det må være en passende oppsummering av helgens JOTA-JOTI rundt omkring i landet!

Hundrevis av speidere har vært både på- og avlogget på de ulike JOTA-JOTI-arrangementene denne helgen. Nedre Buskerud krets samlet 150 speidere på Høvik skole i Lier.

Nedre Buskerud: Større og større deltakelse
Håvard Sørli fra Gullaug speidergruppe har tatt initiativ til å arrangere dette for speidere i Buskerud siden 2013. Og det har blitt et av de største ungdomsarrangement som holdes i Lier hver høst.

– Vi har arrangert JOTA i mange år, sier Sørli. Til å begynne med var det bare for speidergruppa. – Første gang vi arrangerte dette i større skala, var i 2013. Da var det rundt 50–60 deltakere. I år er det økt til 150, sier han. De to siste årene har arrangementet gitt et lite overskudd. Det har gått til innkjøp av kabler og utstyr for å gjøre arrangementet enda bedre.


Konsentrerte speidere foran skjermene på Høvik skole i Lier. Foto: Hilde Haldorhamn.

JOTA/JOTI i Nedre Buskerud krets er lagt opp som et LAN-party. Aktiviteter som mindstorm, DIY, koding, minecraft, QSO, tur i Kjøsterudjuvet, Gildespretten på Bygdetunet i Lier, luftgeværskyting, bordtennis, leirbål, kahoot og chatterom gir et bredt og godt tilbud til deltakerne. Nettchatten foregikk via offisielle nettsider og egne sider på Facebook.


Godt å røre på seg også! Foto: Hilde Haldorhamn.

Anne Eline Nærstad (18) fra 1. Gullaug var ungdomsleder for kretsens JOTA-JOTI, og har hatt hovedansvaret for gjennomføring og fordeling av oppgaver. – Jeg fikk en forespørsel om jeg kunne være ungdomsleder, for ca. en måned siden, sier hun. – Litt kort frist har det vært, men jeg har fått hjelp av Håvard, som har arrangert dette mange ganger før. – Jeg liker å ta en utfordring, sier Anne Eline, og smiler lurt.


Anne Eline (18) hadde hovedansvaret for gjennomføring av og fordeling av oppgaver på JOTA-JOTI i Nedre Buskerud krets. Foto: Hilde Haldorhamn.

Asker og Bærum: Rekordoppmøte
I Asker og Bærum kunne speiderne velge om de ville delta på JOTI først og så på JOTA, eller starte direkte på JOTA. De fleste deltok på begge arrangementer.

På Fornebu Technopolis hadde JOTI-komiteen satt opp datarom med raske PC-er og tok imot de første speiderne tidlig lørdag formiddag.

Først fikk de instruks og hjelp i bruk av chatterommet, før oppgaven var å snakke med speidere fra så mange forskjellige steder de klarte. De lagde også sin egen video om patruljen og om JOTI, og disse ble vist på storskjerm.


God stemning under JOTI på Fornebu blant 1. Skougums aspiranter. Foto: Steinar Svalesen.

LA1ABS kaller …

På Wøyen gård, hvor kretskontoret holder til, hadde JOTA-komiteen og radioamatørene fra NRRL Asker og Bærum vært i gang siden fredag kveld med rigging, og alt var klart til start lørdag morgen.

Speiderne kom tidlig og fikk prøve seg på radio og "revejakt" med en gang. Revejakt JOTA-style foregår med radiosender istedenfor rev og radiopeiler istedenfor hunder. Du får sterkere signal jo nærmere «reven» du kommer med peileren.

– Jeg heter Anders og er fra Horten, det er Alfa, November, Delta, Echo, Romeo, Sierra. Jeg er interessert i fotball og hekling i tillegg til Speider’n. Over.

– Hekling? Er dette en typisk Vestfold-greie, eller? Over.

Jentene i Rykkinn kan ikke bare seg for å fnise litt, men synes det er morsomt å prate med andre speidere. I tillegg til Horten har de fått snakke med speidere fra Drøbak og Sandnes så langt.

– Vi skal videre på leir etterpå, vi får sette opp telt på jordet til en av lederne, forklarer Oda.

– Men først skal vi ha noen flere aktiviteter her og spise lunsj. Det blir JOTI-chatting ikveld, og leirbål. Vi gleder oss!, supplerer peff Emily.

Mina Andersen, Emily Richardsen, Emilie Walhaug, Oda Jessen og Johanne Hermansen fra 1. Rykkinn speidergruppe snakker under kyndig veiledning av Thomas Jenssen fra NRRL. Foto: Nils-Martin Haugen.

Vaffel og kakao

Roverne fra 1. Tanum stilte opp på lørdagen, med vaffelkiosk, varm kakao og varm solbærsaft til stor glede for småkalde speidere.

– Vi syntes vi kunne bidra med noe koselig i dag og holder til rett i nærheten, så det var lett for oss å stille. Dessuten har rover-gutta mine godt av det, mener Kari Mc Dougall fra Vallak roverlag.

Duften av rykende varme vafler fra roverne kan vel ingen motstå en kjølig oktoberdag ... Foto: Nils-Martin Haugen.

Geocacher og stolpejakt

På Geocache-posten kunne deltakerne låne gps og prøve seg på geocachene som finnes rundt Wøyen gård. Én av dem inneholdt en rebus om Kaptein Sabeltann. Den viste seg å være nesten umulig å løse for noen over 16 år!

Per Hansen fra 1. Rykkinn og JOTA-komiteen hadde fikset kart og ordnet instruks om Stolpejakten i Bærum. I år er det hele 30 stolper plassert på Rykkinn, og speiderne fikk prøve seg på å finne de nærmeste med kart eller gps.

– Jeg tror ikke det har vært flere deltakere på JOTA-JOTI i kretsen siden begynnelsen av 1990-tallet, sier Per Hansen. – Det er utrolig morsomt at så mange kunne delta i år. Til neste år har det vært arrangert JOTA i 60 år, kanskje kommer det enda flere da?

30 patruljer fra Trøndelag på Brettingen fort
Radioamatører fra Akademisk Radioklubb (ARK) hjalp ca. 250 speidere fra ulike speidergrupper i å snakke via radio på Brettingen fort i helgen. I kasernebygget i det nedlagte sjøforsvarsanlegget var det kontakt med hele verden via Internett.


Speiderne inntok Brettingen fort til fredelig kommunikasjonsaktivitet. – Hallo, verden! Foto: Frode Leikvang Sollie.

Forskjellige tidssoner gjorde at det var mye kontakt med Asia tidlig på lørdagen og lenger og lenger vest mot Amerika utover ettermiddagen.

Også i Trøndelag var det Minecraft-aktivitet, eller "digital legobygging". Ved hjelp av Scoutlink sine minecraftservere bygde speidere fra mange land  hele speiderleirer!

Som avveksling fra de rolige aktivitetene var det rappellering ned en 15 m høy skrent, en lang zipline og en tur inn i bunkersene til det nedlagte forsvarsanlegget.Fin kombinasjon av ute- og inneaktivitet på Brettingen! Foto: Frode Leikvang Sollie.

|
Tekst: Kirvil KaasaFoto: Hilde Haldorhamn
Søk i speiding.no
Googlesøk i speiding.no
Speidermuseet
Norsk Speidermuseum gjør speiderhistorien levende.
Forbundsmerket
På våre ressurssider om profilprogrammet kan du laste ned forbundsmerket, maler for brevark, presentasjoner og lese mer om bruk av farger og fonter.
Samarbeidspartnere
Norges speiderforbund | Besøksadresse: St. Olavs gate 25, 0166 Oslo | Postadresse: Postboks 6910 St. Olavs plass, 0130 Oslo | 22 99 22 30 | nsf@speiding.no