stemningsbilde
FORSIDENYHETERARRANGEMENTEROM OSSNYTTIGBILDERSPEIDERENNORD 2017DEBATTENGLISH
28.10.16 Vellykket trinn 3-kurs
26.10.16 Eiendommer til salgs
20.10.16 Muligheter med internasjonalt preg
18.10.16 Masse gøy på JOTA-JOTI
14.10.16 Speider- og Roverforum 2016 er i gang!
13.10.16 Ser fram mot 2019!
12.10.16 Speidere på lufta og på nett
07.10.16 Sakspapirer tilgjengelige på speidertinget.no
Stornes ble kjøpt av Norges Speidergutt-Forbund i 1973. Nå er det til salgs, i tråd med Speidertingets vedtak om forbundets eiendommer.

Eiendommer til salgs

Publisert: 26.10.2016 kl. 10:11 - sist oppdatert: 02.11.2016 kl. 09:06

Leirstedene Stornes i Åmli kommune i Aust-Agder og Renså i Skånland kommune i Troms er til salgs.

Stornes leirsted ble kjøpt av Norges Speidergutt-Forbund i 1973. Den ligger på den idylliske halvøya Stornes i Nelaugvannet. I 2006 overtok Grenland krets ansvaret for utleie, drift og vedlikehold av stedet, men i 2013 meldte kretsen at de ikke lenger ønsket en slik avtale.

Speidertingsvedtakene

Speidertinget hadde i 2008 vedtatt at alle eiendommer som ikke er en del av den framtidige satsningen til forbundet skal avhendes. I vedtaket heter det blant annet at « Eiendommene selges dersom det totaløkonomisk oppnås en løsning som ansees som hensiktsmessig for Norges speiderforbund. For eiendommer uten salgsverdi kan det vurderes andre totaløkonomisk gunstige løsninger enn total avhending.»


Stornes leirsted. Foto: DNB Eiendom.

På Speidertinget i 2014 ble Stornes vedtatt solgt. I mai 2015 vedtok Speiderstyret at eiendomsstyret skal legge Stornes leirsted ut for salg på det åpne markedet, og at eiendomsstyret legger fram innkomne bud på leirstedet for Speiderstyret til vurdering og vedtak om salg.

Det er delte meninger i organisasjonen om framtiden til Stornes leirsted, og eiendomsstyret har mottatt to bud, både fra en krets og fra en speidergruppe som begge, uavhengig av hverandre, er interesserte i å beholde Stornes som leirsted. Disse budene er imidlertid vesentlig lavere enn vurdert markedsverdi (takst fra 2015).

Krever store investeringer

– Eiendomsstyret viktigste oppgave er å ta hånd om Norges speiderforbunds verdier, forklarer styreleder Erik Bodahl-Johansen. – Vi gjør ikke det hvis vi selger en eiendom til en altfor lav pris. Et annet viktig forhold som gjelder Stornes er at det ikke er mulig å sette i stand stedet uten store investeringer. Vi er speidere, vi som utgjør eiendomsstyret, og har stor forståelse for engasjementet for et leirsted som er brukt gjennom flere tiår. Vi har, og har hele veien hatt, en god dialog med kretsen og gruppa som har meldt sin interesse for Stornes, understreker Bodahl-Johansen.


Leirstedet ligger idyllisk til på Stornes i Nelaugvannet, men bygningene bærer preg av at det trengs store reparasjoner. Foto: DNB Eiendom.

Lodder interessen for Renså

I Troms er det betydelig mindre leirstedet Renså til salgs. Stedet ble kjøpt av Norges Speidergutt-Forbund i 1962. I dag brukes det i hovedsak av et par lokale speidergrupper. Det har også vært arrangert landsdelsleir på Renså.

Også for Renså er det et lokalt engasjement og interesse for å beholde det til speiderbruk. – Renså har en lavere markedsverdi enn Stornes, forteller Bodahl-Johansen. – Her er det ikke veirett, ikke opplegg for vann og ikke strøm. Bygningsarealet er også mye mindre. Men likevel kan vi heller ikke her gi bort stedet til speiderpris. Vi fikk taksert Renså i juni i år, og taksten ble da kr. 800 000. Nå må vi først se om det er noen interesse for Renså på det åpne markedet.

– Speiderstyret kommer til å få presentert alle eventuelle bud til vurdering og beslutning. Kommer det ingen interessante bud, vil vi gå i dialog med interessenter blant speiderne, sier Bodahl-Johansen.

 

|
Tekst: Kirvil KaasaFoto: DNB Eiendom
Søk i speiding.no
Googlesøk i speiding.no
Speidermuseet
Norsk Speidermuseum gjør speiderhistorien levende.
Forbundsmerket
På våre ressurssider om profilprogrammet kan du laste ned forbundsmerket, maler for brevark, presentasjoner og lese mer om bruk av farger og fonter.
Samarbeidspartnere
Norges speiderforbund | Besøksadresse: St. Olavs gate 25, 0166 Oslo | Postadresse: Postboks 6910 St. Olavs plass, 0130 Oslo | 22 99 22 30 | nsf@speiding.no