stemningsbilde
FORSIDENYHETERARRANGEMENTEROM OSSNYTTIGBILDERSPEIDERENNORD 2017DEBATTENGLISH
21.12.16 Nye friluftsskoler i 2017
20.12.16 Vil du være med på å skape speiderpolitikk på verdensplan?
19.12.16 Avvikler ressursgruppe
13.12.16 Overtar midlertidig som generalsekretær
08.12.16 Treningsprogrammet skifter navn
06.12.16 Stornes leirsted er solgt
05.12.16 Dugnadsdagen!
02.12.16 Vertskap for Speider- og Roverforum og Speidertinget 2018 søkes
Uten frivillige ledere, ingen spennede sommerleirer eller andre speideraktiviteter. Å rekruttere dem er ofte en utfordring. Bildet viser myrvollspeidere på flåteleir sist sommer.

Dugnadsdagen!

Publisert: 05.12.2016 kl. 13:44 - sist oppdatert: 05.12.2016 kl. 14:01

5. desember er FNs internasjonale dag for frivillighet, den viktigste ressursen for både Norges speiderforbund og mange andre organisasjoner.

Den ulønnede arbeidsinnsatsen i de frivillige organisasjonene i Norge tilsvarer så mye som 138 800 fulltidsårsverk. 60 % av den norske befolkningen over 16 år bidrar med frivillig arbeid i de frivillige organisasjonene i løpet av et år (kilde: Frivillighet Norge). Dette er den høyeste andel som er målt på verdensbasis. Norge deler førsteplassen med Sverige.

Hvert tredje medlem i Norges speiderforbund er 16 år eller eldre, og flertallet av disse er aktive i speidergruppene, men en av gruppenes store utfordringer er likevel å skaffe nok lederressurser. Flere steder er det mange barn som står på venteliste for å bli speidere.

Tenker nytt om rekruttering

– Vi drifter veldig bra i gruppa vår, for eksempel fungerer Oppdrag: Førerpatruljen godt, forteller gruppeleder i Charlottenlund speidergruppe, Bente Seljestokken. – Men vi vet nå at flere av lederne våre er på vei ut av gruppa, av ulike årsaker, og dermed må vi gjøre en innsats for å rekruttere nye, noe som ikke er enkelt.

Charlottenlund har ulike erfaringer med å rekruttere blant speiderforeldrene: – Det beste er å få med dem som har lyst, og ikke bare fordi de er foreldre. Hvis ungene slutter, mister vi ofte lederne også.

Gruppa har derfor tenkt annerledes, og har tatt i bruk blant annet portalen frivillig.no for å finne nye speiderledere.

– Det er ikke så lenge siden vi annonserte der, og vi har allerede fått henvendelse fra to som er interesserte, forteller troppsleder Nils Andreas Thommessen. – Ingen av dem har noen tilknytning til gruppa fra før, begge er unge, den ene er en syrisk flyktning som har bodd ett år i Norge. Nå skal vi invitere dem med på planleggingsturen som vi skal ha i januar.

Nils Andreas er veldig glad for responsen gruppa har fått på utlysningen på frivillig.no. – Men det er litt synd at vi er nødt til å gå ut eksternt for å finne speiderledere, det burde ikke være så vanskelig – det er et hjertesukk fra meg!

Rekrutteringssamarbeid

I Gausdal har tre speidergrupper gått sammen om å rekruttere nye speiderledere via frivillig.no. – Vi er vant til å tenke på tvers av gruppene, sier gruppeleder Eli-Brit Ytterstad Holen i Follebu speidergruppe. – Nylig fikk vi respons fra en som jeg sendte til en av de andre gruppene fordi han nok passer best der. Det har å gjøre med hvilke typer aktiviteter vi satser på, det er litt ulikt fra gruppe til gruppe.

– Vi har den samme utfordringen som de fleste andre grupper, vi mangler ledere! For å lykkes med å få flere, bruker vi ulike strategier, forklarer Eli-Brit. – Vi jobber med å være godt synlige i nærmiljøet. Da hjelper det bar at vi har speiderhus i sentrum. Der har vi dessuten fått satt opp en populær klatrevegg. Det skaper nysgjerrighet og interesse.

– For å engasjere foreldrene jobber vi langsiktig, fortsetter hun. – Blant annet med utgangspunkt i foreldrenes egne interesser. Hvis en speidermor er hobbyfotograf, inviterer vi henne til å bidra med å lære speiderne fotografering. Vi bruker også av frifondmidlene til å la henne ta et fotokurs, så hun kan lære mer, og i neste omgang, lære bort mer. Vi tror at dette gjør at flere har lyst til å engasjere seg i speideren, fordi de selv synes det er gøy å være med og ser at de får igjen noe for innsatsen sin!  

Frivillighetsportalen

Sjekk ut portalen frivillig.no. Der kan speidergruppa søke etter frivillige, og du selv kan finne ledige oppdrag som frivillig.


|
Tekst: Kirvil KaasaFoto: Myrvoll speidergruppe
Søk i speiding.no
Googlesøk i speiding.no
Speidermuseet
Norsk Speidermuseum gjør speiderhistorien levende.
Forbundsmerket
På våre ressurssider om profilprogrammet kan du laste ned forbundsmerket, maler for brevark, presentasjoner og lese mer om bruk av farger og fonter.
Samarbeidspartnere
Norges speiderforbund | Besøksadresse: St. Olavs gate 25, 0166 Oslo | Postadresse: Postboks 6910 St. Olavs plass, 0130 Oslo | 22 99 22 30 | nsf@speiding.no