stemningsbilde
FORSIDENYHETERARRANGEMENTEROM OSSNYTTIGBILDERSPEIDERENNORD 2017DEBATTENGLISH
21.12.16 Nye friluftsskoler i 2017
20.12.16 Vil du være med på å skape speiderpolitikk på verdensplan?
19.12.16 Avvikler ressursgruppe
13.12.16 Overtar midlertidig som generalsekretær
08.12.16 Treningsprogrammet skifter navn
06.12.16 Stornes leirsted er solgt
05.12.16 Dugnadsdagen!
02.12.16 Vertskap for Speider- og Roverforum og Speidertinget 2018 søkes
Begreper som likner hverandre, blir fort forvekslet. Nå endrer treningsprogrammet navn, slik at det blir lettere å forstå at det er for speiderne, mens grunntreningen er for lederne. (Illustrasjonsfoto: Kjetil Jøssang)

Treningsprogrammet skifter navn

Publisert: 08.12.2016 kl. 14:43 - sist oppdatert: 09.12.2016 kl. 11:15

Treningsprogrammet har fått nytt navn, nå heter det speiderprogrammet.

Har du klart for deg hva som er forskjellen på treningsprogrammet og grunntreningen? Hvis svaret ditt er nei, er du ikke alene. Etter flere tilbakemeldinger på at det var vanskelig å skille mellom disse to, ble det i høst gjennomført en spørreundersøkelse om lederes forståelse av ulike speiderbegreper. Konklusjonen var at blant annet treningsprogrammet var et begrep mange ikke var helt trygge på. Spesielt er det mange som blander begrepene treningsprogram og grunntrening.

 

Komité speiding har derfor vurdert det slik at det er klokt å bytte navn på en av de to, slik at det blir enklere å skille mellom dem.

Hva er hva?

Speiderprogrammet (tidligere treningsprogrammet) er den alderstilpassede helheten av alle aktivitetene våre for medlemmer mellom seks og 26 år, metoder og mål. Altså hva vi gjør, hvordan vi gjør det og hvorfor vi gjør det. Speiderprogrammet skal være et hjelpemiddel for ledere, patruljeførere og speidere.

Grunntreningen er den første delen av den formelle ledertreningen i Norges speiderforbund. Grunntreningen gir de mest nødvendige kunnskapene og ferdighetene for en speiderleder, samt en grunnleggende forståelse for prinsipper for speiderarbeidet og speiderverdiene.

Komité speiding diskuterte begrepsforvirringen på sitt forrige møte og vedtok navneskiftet. Komiteens leder, Dag Erling Austvik, mener at betydningen av det nye navnet er mer opplagt. – Ved å bruke ordet "speider" blir det tydeligere at dette er noe for speiderne og "program" er noe de skal gjøre.

Justeringer på trappene

Navnet er ikke det eneste Komité speiding vil forandre. – Vi har, gjennom blant annet spørreundersøkelsen, også sett at mange synes det er vanskelig å forstå hvordan speiderprogrammet er bygd opp og hvordan det er tenkt brukt. Derfor har vi nå begynt å se på hvordan vi beskriver programmet i materiellet vårt og på nett. Komité speiding vil gjøre det lettere, spesielt for nye ledere, å forstå og ta i bruk speiderprogrammet, forklarer han.

– Til de av dere som nå kanskje tror at speiderprogrammet skal gjøres helt om til noe nytt, er det bare å slappe av, forsikrer Dag Erling. – Vi skal ikke gjøre store endringer i speiderprogrammet, bare lage en lettfattelig forklaring på hvordan det skal brukes.

– Det tar litt tid å få oppdatert begrepsbruken alle steder, opplyser konsulent for lederutvikling, Cecilie Fongen Bjørnstad. – Det første stedet endringene vil merkes, er på den nye speiding.no, som lanseres på nyåret. Det trykte materiellet vil bli oppdatert fortløpende, blant annet skal det komme en ny og forbedret versjon av lederveiledningen om speiderprogrammet.

|
Tekst: Kirvil KaasaFoto: Kjetil Jøssang
Søk i speiding.no
Googlesøk i speiding.no
Speidermuseet
Norsk Speidermuseum gjør speiderhistorien levende.
Forbundsmerket
På våre ressurssider om profilprogrammet kan du laste ned forbundsmerket, maler for brevark, presentasjoner og lese mer om bruk av farger og fonter.
Samarbeidspartnere
Norges speiderforbund | Besøksadresse: St. Olavs gate 25, 0166 Oslo | Postadresse: Postboks 6910 St. Olavs plass, 0130 Oslo | 22 99 22 30 | nsf@speiding.no